In Nederland zijn veel mogelijkheden voor reizigers met een beperking. Helaas maken de historische stadskernen het niet altijd even makkelijk om een bezoek te brengen maar er zijn gelukkig genoeg attracties, hotels, restaurants en dergelijke die goed toegankelijk zijn. In dit artikel leest u meer over aangepast vervoer in Nederland en hebben wij enkele tips samen gesteld voor het reizen met een beperking in Nederland via trein; van en naar luchthaven Schiphol; bus; gehandicapten parkeerplaatsen en prive vervoer zoals met rolstoel auto’s.
Reizen met de trein in Nederland
Zoals hierboven te lezen is zijn er speciale voorzieningen vanuit de Nederlandse Spoorwegen (NS.nl) die uw reis zo comfortabel mogelijk kunnen maken. Tip: informeer voor dat u vertrekt naar de voorzieningen die een treinstation hebben. De meeste treinen hebben ingangen die geschikt zijn voor personen met een rolstoel. Daarnaast hebben intercity treinen rolstoel toegankelijke toiletten.
U kunt reisassistentie aanvragen via de NS app op uw smartphone of tablet. U kunt met 1 knop op de app assistentie vragen van een van de NS begeleiders. Let op de volgende voorwaarden wanneer u reis assistentie inschakelt via NS:
- Dien het verzoek voor reis assistentie in minimaal 1 uur voor uw vertrek
- Vermeld de reis gegevens, datum, vertrektijd, vertrek station en aankomststation van uw reis
- U kunt enkel voor u zelf reis assistentie aanvragen, niet voor meerdere personen.
Zodra u de assistentie aangevraagd heeft ontvangt u de bevestiging en de locatie van de ontmoetingsplek op uw station. Zorg ervoor dat u hier een kwartier voor vertrek aanwezig bent. De NS medewerker zal u helpen met het in, eventueel over, en uitstappen van de trein.
Reist u met bagage? Dan kunt u dit aangeven in de NS app tijdens het aanvragen van de reis assistentie.
Internationale trein reizigers kunnen ook gebruik maken van de assistentie. In deze gevallen dient u 48 uur voor vertrek, telefonisch, de reisassistentie aan te vragen via telefoonnummer 030- 2357822. NS is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar.
Mocht u tijdens de reis problemen ervaren dan kunt u contact opnemen met NS via de app of u kunt telefonisch contact opnemen met telefoonnummer 030- 2357822. Lees dit artikel voor algemene problemen en klachten over vakanties en hoe hier mee om te gaan.
Reis begeleiding van en naar het vliegtuig op Schiphol Airport
Indien u begeleiding nodig heeft van en naar Schiphol Airport, dan kunt u gebruik maken van de Airport Caddy. Deze organisatie begeleidt reizigers met beperkte mobiliteit van en naar vliegtuigen van alle maatschappijen. De medewerkers zijn ervaren op het gebied van begeleiden van minder valide passagiers. Kennen de voorgeschreven regels en veiligheidsnormen en zijn herkenbaar aan hun uniform waar “Passenger Assistant” op staat. Om assistentie op de luchthavens aan te vragen kunt u de site van Schiphol.nl bezoeken https://www.schiphol.nl/nl/pagina/assistentie-aanvragen/.
Dien de aanvraag voor assistentie uiterlijk 48 uur voor vertrek in zodat men de nodige maatregelen kan treffen om de begeleiding zo goed mogelijk te laten verlopen. Doet u een aanvraag binnen een uur voor vertrek dan zal deze worden afgewezen.
Reizen met de bus in Nederland
Het busvervoer is in Nederland goed geregeld. Zo zijn de meeste bussen toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Scootmobielen kunnen ook mee in de tram en metro, hier zitten enkele voorwaarden aan verbonden (waarbij drukte en afmetingen van de scootmobiel belangrijk zijn. Een scootmobiel mag niet mee in de bus. Op de site van gvb.nl lees je daar meer over.
Wanneer u met een rolstoel reist dan heeft u voorrang bij het instappen. De bussen zijn voorzien van een lage vloer en u kunt gebruik maken van de speciale rolstoelplek welke zich in het midden van de bus bevindt en is te herkennen aan de rolstoelsticker.
Parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart in Nederland
Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerplaatsen waar u met een gehandicaptenparkeerkaart uw auto mag parkeren, dit zijn:
Algemene gehandicapten parkeerplaatsen
Deze zijn te herkennen aan een blauw verkeersbord met een witte P erin een wit rolstoelsymbool. Hier mogen uitsluitend voertuigen met een gehandicapten parkeerkaart parkeren.
Gehandicapten parkeerplaats wat op kenteken geregistreerd staat
Dit zijn gereserveerde parkeerplaatsen die zijn toegekend door middel van kenteken aan een voertuig, dit komt veelal rondom woonhuizen voor. Onder het boven beschreven blauwe bord hangt dan een extra aanduiding met het kenteken van dat voertuig.
Gehandicapten parkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding
Deze parkeerplaatsen zijn voorzien van een tijdsaanduiding toegespitst op uw situatie, bijvoorbeeld de parking bij uw werkgever. U mag dan als enige tijdens deze tijden op deze parking uw voertuig parkeren. Op andere uren mogen ook andere personen hun voertuig hier parkeren.
Gehandicapten parkeerplaatsen met parkeerschijf
Er kan een bord staan met een maximale parkeerduur. Gebruik dan uw parkeerschijf. Gehandicapten parkeerplaatsen waarbij een maximale parkeerduur geldt hoeven niet te zijn voorzien van blauwe strepen.
Gewone parkeerplaatsen bij een parkeermeter
U kunt soms gratis parkeren op een reguliere parkeerplaats bij een parkeermeter. Dit kan niet overal! Ongeveer de helft van Nederlandse gemeenten biedt dit aan. Controleer de regels in uw gemeente. Wij zullen zsm een tabel toevoegen waar men precies kan zien in welke gemeente deze regel geldt en waar niet.
Parkeren bij een parkeerverbod met gehandicapten parkeerkaart
Met een gehandicapten parkeerkaart mag u maximaal 3 uur parkeren op plaatsen waar het bod verboden te parkeren staat. In verband met het tijdslimiet bent u verplicht een parkeerschijf te gebruiken. Uiteraard moet het parkeren direct in verband staan met het vervoer van een gehandicapte.
Rolstoel auto huren
Wilt u zich in Nederland vrij vervoeren dan is er ook nog een optie om een rolstoel auto te huren. Er zijn meerdere bedrijven die dit aanbieden. Tarieven variëren vanaf 40 euro per dag en afhankelijk van het aantal kilometers wat u wil afleggen.
Bij de meeste rolstoel auto verhuur aanbieders is het mogelijk om een chauffeur te huren.
Aangepast vervoer Nederland
Heeft u na het lezen van dit artikel toevoegingen die wij gemist hebben? Laat het ons dan weten. Het streven is om een compleet overzicht te bieden van alle mogelijkheden van aangepast vervoer Nederland.