Op onze website https://vergelijkparkerenschiphol.com vergelijken wij ook parkings op basis van faciliteiten voor minder valide reizigers.
In dit artikel gaan we er verder op in en zoeken we uit wat de rechten zijn voor reizigers met beperkte mobiliteit.
Het artikel is verdeeld in vliegen, treinreizen, busreizen en bootreizen.
Vaak zijn niet alle reizigers met een handicap op de hoogte van hun rechten, daarom hebben wij alles op een rijtje gezet.
Rechten bij reizen met het vliegtuig
Net als iedereen moet u wanneer u minder mobiel bent met het vliegtuig kunnen reizen. Daarom heeft u recht op gratis hulp met het in en uitstappen, tijdens de vlucht en op de luchthaven voor en na de vlucht.
Er zijn enkele voorwaarden gebonden aan het ontvangen van hulp. U moet namelijk minimaal 48 uur van te voren contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij, touroperator of reisorganisatie en aangeven welke hulp u nodig heeft. Indien nodig zullen zij u adviseren over het gebruik van uw rolstoel of andere hulpmiddelen.
In de regel kunt u niet worden geweigerd tenzij er dusdanige redenen zijn zoals dat de cabine te klein is of dat er veiligheidsproblemen kunnen ontstaan.
Heeft u hulp nodig bij het innemen van medicatie of bij het eten en drinken? Dat zijn zaken waar een luchtvaartmaatschappij niet voor hoeft te zorgen. Dus indien u daar hulp bij nodig heeft is het raadzaam iemand mee te laten reizen die u daarbij kan ondersteunen. Een vliegtuigmaatschappij zal zijn best moeten doen om jullie een stoel naast elkaar te geven, dit is echter niet verplicht.
Wat te doen wanneer u niet de hulp ontvangt waar u recht op heeft? Dat is vervelend om te horen omdat iedereen een zorgeloze reis moet ervaren. In dat geval kunt u zich melden bij de luchtvaartmaatschappij en of de autoriteiten op de luchthaven. Mocht u er met hen niet uit zijn gekomen dan kunt u een klacht indienen bij de nationale instanties.
Voorwaarden rechten reizen per vliegtuig
- Minimaal 48 uur voor vertrek contact opnemen met luchtvaartmaatschappij of touroperator
- U mag niet worden geweigerd tenzij er veiligheidsproblemen kunnen ontstaan
Op welke hulp kunt u rekenen?
- Hulp met in en uitstappen
- Hulp tijdens de vlucht met bagage
- Hulp op de luchthaven
Waar krijgt u geen hulp mee?
- Geen hulp met innemen medicatie
- Geen hulp met toedienen eten
Links om assistentie aan te vragen op het vliegveld
- Schiphol Airport assistentie aanvragen
- Eindhoven Airport assistentie aanvragen
- Rotterdam Airport assistentie aanvragen
- Zaventem Airport assistentie aanvragen
Niet de hulp ontvangen waar u recht op had?
U kunt een klacht indienen via onderstaande instanties.
Inspectie Leefomgeving en Transport Human Environment and Transport Inspectorate
http://www.ilent.nl
Postbus 16191, 2500 BD Den Haag Tel: +31 884 890 000 Internet:
Website: www.ilent.nl
Direction Générale Transport Aérien
www.mobilit.fgov.be
Rue du Progrès 80/5 B – 1030 Bruxelles, Tel: +32-2-277.43.99 or +32-2-277.44.00
Email: passenger.rights@mobilit.fgov.be
Rechten bij reizen met de trein
Ook wanneer u met de trein reist heeft u recht op bepaalde hulp en moet u informatie ontvangen van de spoorwegmaatschappijen over de toegankelijkheid van treinen.
Waar heeft u recht op? U heeft recht op gratis hulp bij het in en uit stappen, begeleiding tijdens de reis en op het station voor en na de reis.
U moet namelijk minimaal 48 uur van te voren contact opnemen met de spoorwegmaatschappij of reisorganisatie waar de reis geboekt is en aangeven welke hulp u nodig heeft.
Wanneer u beperkt mobiel bent mag u niet worden geweigerd om mee te reizen. Tenzij de spoorwegmaatschappij strikte toegankelijkheidregels heeft waar u aan moet voldoen.
Mocht u problemen ervaren tijdens de reis dan kunt u dat melden bij het spoorwegpersoneel of bij de spoorwegmaatschappij. Mochten zij het niet naar u tevredenheid afhandelen dan kunt u zich wendend tot de nationale autoriteiten.
Voorwaarden rechten reizen met de trein
- Minimaal 48 uur voor vertrek contact opnemen met spoorwegmaatschappij of reisorganisatie
- U mag niet worden geweigerd tenzij er veiligheidsproblemen kunnen ontstaan
Welke gratis hulp kunt u krijgen?
- Hulp met in en uitstappen
- Begeleiding tijdens de reis
- Begeleiding op het station voor en na de reis
Links om assistentie aan te vragen tijdens de treinreis
Rechten bij reizen met de bus of touringcar
Gaat u op reis met een bus of touringcar, dan heeft u ook rechten en kunt u niet geweigerd worden om mee te reizen, dan wel een ticket te kopen of een busreis te reserveren. Men mag u alleen weigeren wanneer de wettelijke regels voor veiligheid of gezondheid in het geding komen.
Er zijn enkele voorwaarden wanneer u een lange afstandsreis wil maken. Een lange afstandsreis wordt gezien vanaf meer dan 250 kilometer. In dat geval moet de busmaatschappij, een door u gekozen begeleider, gratis laten mee reizen wanneer dat het problemen oplossen die u anders zouden belemmeren om op reis te gaan.
Tevens heeft u op sommige stations recht op gratis hulp bij het in en uitstappen.
Dat is voor Nederland station: Amsterdam-Sloterijk
en voor België: Bruxelles Gare du Nord
U dient 36 uur voor uw vertrek de busmaatschappij te informeren en de benodigde hulp aanvragen. Om deze hulp te verlenen kan de busmaatschappij van u vragen om eerder op het station aanwezig te zijn. Mocht men dit van u vragen dan hoeft u maximaal een uur eerder voor vertrek aanwezig te zijn.
Mocht u tijdens de reis niet de verplichte hulp ontvangen dan kunt u zich wenden bij de buschauffeur of de touringcar operator. Indien het niet naar tevredenheid opgelost wordt kunt u contact opnemen met de nationale instanties.
Overzicht alle Europese busstations waar u gratis hulpt kunt krijgen
Overzicht van alle internationale stations waarbij u gratis hulp kunt krijgen
Voorwaarden rechten reizen met bus of touringcar
- Minimaal 36 uur voor vertrek contact opnemen met busmaatschappij of reisorganisatie
- U mag niet worden geweigerd tenzij er veiligheidsproblemen kunnen ontstaan
- U kunt worden verzocht eerder op het station te zijn, dit is maximaal 1 uur voor voor vertrek
Welke gratis hulp kunt u krijgen?
- Hulp met in en uitstappen
- Begeleiding tijdens de reis
- Begeleiding op sommige stations voor en na de reis
- Door u aangewezen begeleider mag gratis meereizen
Rechten bij reizen per boot
Gaat u op reis per schip, dan heeft u ook rechten en kunt u niet geweigerd worden om mee te varen. Tevens heeft u recht op gratis hulp bij het aan boord gaan, wanneer u de boot verlaat, tijdens het overstappen, aan boord en in de haven.
Om er voor te zorgen dat de juiste hulp wordt geregeld dient u minimaal 48 uur voor vertrek bij de touroperator of cruise organisatie aan te geven welke hulp u nodig heeft.
Mocht u dit niet gedaan hebben dan zijn de cruise organisaties verplicht om u te helpen aan boord te komen en moeten zijn u helpen het schip te verlaten.
Tijdens het reserveren van de bootreis kunt u aangeven welke speciale behoeftes u aan boord nodig heeft. Denk aan bepaalde zitplaatsen, accommodaties, medisch apparatuur etc.
Wanneer de maatschappij u vraagt om iemand mee te laten reizen dan mag u de begeleider kiezen en deze mag gratis meereizen.
Ontstaan er tijdens uw reis problemen dan kunt u dat melden bij het cruise personeel of de autoriteiten in de haven. Mocht dit niet naar tevredenheid opgelost worden dan kunt u dit melden bij de nationale autoriteiten.
Voorwaarden rechten reizen met het schip
- Minimaal 48 uur voor vertrek contact opnemen met spoorwegmaatschappij of reisorganisatie
- U mag niet worden geweigerd tenzij er veiligheidsproblemen kunnen ontstaan
Welke gratis hulp kunt u krijgen?
- Hulp bij aan boord gaan en verlaten van het schip
- Begeleiding tijdens het overstappen en in de haven
Veel voorkomende vragen
Een veel voorkomende vraag is of krukken en een rolstoel meegenomen mogen worden aan boord. Het antwoord daarop is ja. U mag twee persoonlijke hulpmiddelen meenemen.
Een andere vraag is wanneer iemand gehandicapt is, moet die een medisch attest tonen om aan boord gratis hulp te krijgen. Het antwoord daarop is nee. Men mag u alleen verplichten een medisch attest te tonen als uw gezondheid en veiligheid of die van medereizigers mogelijk in het geding komen.
Conclusie
Ik hoop dat met bovenstaand artikel het een stuk duidelijker is geworden wat de rechten zijn van minder mobiele reizigers. Mocht u meer tips willen wanneer u op vakantie gaat met een handicap dan kunt u hier nog 11 tips en adviezen lezen.
Heeft u zelf nog toevoegingen of tips voor dit artikel? Laat het mij weten!