Clicky

Schadedekking en aansprakelijkheid bij parkeren op Schiphol

Je komt op wanneer je op vakantie gaat. Of wanneer je iemand wegbrengt of ophaalt. Afhankelijk van het doel kun je op of rond de luchthaven parkeren. Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk wanneer er onverhoopt schade ontstaat als je auto geparkeerd staat op Schiphol?

Zelf parkeren of valetparking

Het is niet goedkoop om je auto te parkeren op Schiphol. Daarom kiezen reizigers en mensen die iemand afzetten of ophalen steeds vaker voor de parkeergelegenheden om de luchthaven heen. Je kunt er dan voor kiezen om de auto zelf te parkeren en een shuttlebus te nemen. Of je kiest voor valetparking. Hierbij geef je de auto bij de ingang van de luchthaven af aan een medewerker van het parkeerbedrijf. Zelf parkeren of valetparking; in beide gevallen laat je de auto achter bij vreemden. Zeker bij valetparking heb je weinig zicht op wat er gebeurt wanneer een medewerker van het parkeerbedrijf de auto gaat parkeren. Dan is het goed te weten hoe het geregeld is met de aansprakelijkheid.

Aansprakelijkheid bij schade

Het parkeerbedrijf of de valetparkingservice zijn niet aansprakelijk als er schade ontstaat aan jouw auto wanneer deze geparkeerd staat. Wel ben je hier – afhankelijk van de dekking – zelf voor verzekerd. Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan de auto van een ander. Heb je een WA-verzekering met beperkt casco, dan ben je ook verzekerd voor stormschade, brand, diefstal of een aanrijding met een dier. Je bent dan niet verzekerd voor schade door vandalisme of eigen schuld. Dan moet je allrisk verzekerd zijn. Als je de schade niet zelf hebt veroorzaakt, en de dader een briefje heeft achtergelaten, kun je de schade verhalen op de verzekering van de dader. Is de dader onbekend, dan kun je de schade claimen bij het Waarborg Motorverkeer. Schade door vandalisme wordt door dit fonds niet vergoed, hiervoor heb je dus een allriskverzekering nodig.

Maak foto’s voor je de auto afgeeft

Als je kiest voor valetparking is het parkeerbedrijf aansprakelijk wanneer er schade ontstaat tijdens de rit van de luchthaven naar de parkeerplaats. Daarom is het verstandig om foto’s te maken van hoe de auto eruitziet op het moment dat je deze achterlaat. Een goed parkeerbedrijf zal ook checken op schade. Mocht er echter schade ontstaan en moet je dit bewijzen, dan is de medewerker van het parkeerbedrijf de voornaamste maar wellicht niet de meest objectieve getuige. Verder is het verstandig om altijd de voorwaarden te lezen wanneer je een parkeerplaats reserveert voorafgaand aan je vertrek vanaf Schiphol.

Kies voor een keurmerk

Hoe goed je ook denkt ingedekt te zijn bij een aansprakelijkheidssituatie, het blijft lastig om te bewijzen, ook met foto’s. Wil je de auto toch met een gerust gevoel achterlaten wanneer je vertrekt vanaf Schiphol? Kies dan voor parkeren bij een parkeerbedrijf met een keurmerk. Dan kun je er zeker van zijn dat er in principe netjes wordt omgegaan met de auto.

Autoverzekering afsluiten

Parkeren op Schiphol kan dus prima met een volledig dekkende autoverzekering. Maar ook in andere situaties wil je dat de auto goed verzekerd is. Wil je een autoverzekering afsluiten of overstappen? Kijk dan eerst online en maak een vergelijking. Dan weet je precies welke verzekering het best past bij jouw auto en hoe hoog de premie is.

Wat vind jij? Laat een reactie achter!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang kortingen, leuke artikelen en dat allemaal gratis!