Clicky

ESTA, wat is dat nou precies?

Het is niet ongebruikelijk dat mensen tijdens een vakantie naar de Verenigde Staten van Amerika gaan. Maar wat zijn nou de dingen die hiervoor vooraf geregeld moeten worden? Het boeken van een vlucht en plaats om te overnachten liggen natuurlijk voor de hand. Echter, vergeten mensen wel eens dat zij ook een reistoestemming nodig hebben voor deze reis. Deze reistoestemming wordt ook wel de ESTA genoemd, maar wat is een ESTA?

Reistoestemming

Voor het reizen naar de VS is er een bepaalde reistoestemming nodig, de ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Deze elektronische reistoestemming wordt aan jouw paspoort gekoppeld wanneer er door de Amerikaanse overheid toestemming wordt gegeven. Hierdoor krijg je geen fysiek document, maar gaat alles automatisch. Tijdens het inchecken is er te zien of jij beschikt over een geldige ESTA.

Het toekennen van de ESTA gaat veelal automatisch. Maar, het Amerikaanse consulaat heeft 72 uur de tijd om jouw aanvraag te beoordelen. Hierdoor is het aangeraden om dit ruim van tevoren te regelen. Wanneer jouw aanvraag wordt afgekeurd, kun je nog een visumaanvraag indienen om de reis alsnog door te laten gaan. Een visum voor Amerika aanvragen kun je doen door middel van een afspraak bij de Amerikaanse ambassade. Voor het aanvragen van een visum rekent de ambassade doorgaans drie tot vier werkdagen.

De regels van een ESTA

Voor sommige reizen kom je niet in aanmerking voor een ESTA, dit komt doordat er een aantal regels opgesteld zijn omtrent de ESTA:

 • Een ESTA heeft een vervaldatum, dit is doorgaans twee jaar. Echter, komt jouw paspoort in tussentijd te vervallen? Dan vervalt de gekoppelde ESTA ook.
 • Wanneer je een overstap maakt binnen Amerika, ben je ook verplicht een ESTA te hebben. Ook als je de luchthaven niet verlaat. (Dit geldt averechts voor een overstap in Canada, hiervoor dien je over een geldige eTA te beschikken.)
 • Tijdens de geldigheidsperiode kun je zo vaak als je wil naar de VS reizen.
 • Voor een reis met een ESTA moet je een retourticket laten zien.
 • Je kun maximaal 90 dagen in Amerika verblijven, ook aangesloten dagen in Canada of Mexico tellen hiervoor mee.
 • Met een ESTA kun je toeristisch en zakelijk reizen.

Een ESTA aanvragen, hoe doe ik dat?

Je kunt een ESTA aanvragen door een ESTA formulier in te vullen. Het invullen van het ESTA formulier kost slechts een paar minuten, en wordt in zijn geheel online gedaan. Hierdoor hoef je niet naar de Amerikaanse ambassade. Het aanvragen van een ESTA is dus erg eenvoudig.

De stappen zijn als volgt:

 1. Invullen van de persoonsgegevens van de aanvrager, het is hierbij belangrijk dat deze gegevens correct uit het paspoort worden overgenomen.
 2. De paspoortgegevens overnemen, het is belangrijk dat het gekoppelde paspoort geldig is zolang het verblijf duurt.
 3. Werkgevergegevens, het is niet verplicht om hier iets in te vullen.
 4. Adresgegevens tijdens het verblijf, deze zijn ook niet verplicht in te vullen. Hier is het mogelijk om jouw verblijfplaats tijdens de reis in te vullen.
 5. Veiligheidsvragen met betrekking tot het verleden van de aanvrager. Dit zijn vragen omtrent jouw gezondheid en verleden. Deze gegevens worden alleen gekeurd door gerechtigde.

Een aantal tips tijdens het aanvragen:

 • Al jouw voornamen dienen opgegeven te worden tijdens het aanvragen.
 • Het is niet mogelijk dat er in jouw paspoort de letter ‘O’ vernoemd is, dit is altijd het cijfer ‘0’.
 • Een spoedaanvraag doen is niet mogelijk, het consulaat heeft altijd 72 uur de tijd voor de aanvraag.

Het is ook belangrijk om te weten dat het aanvragen van een ESTA met iDEAL niet mogelijk is bij het consulaat. Hiervoor kun je kiezen om een Nederlandse bemiddelaar te benaderen. Deze doen voor jou de aanvraag, en controleren de aanvraag voordat deze ingediend wordt. Hiervoor betaal je wel een service fee, maar kun je er vanuit gaan dat alles goed wordt ingevoerd. Bij deze partijen kun je met alle gebruikelijke betaalmiddelen betalen, terwijl dit bij het consulaat alleen mogelijk zou zijn door middel van creditcard of PayPal. Tevens kun je bij de Nederlandse aanvragers gebruik maken van Nederlandse klantenservice.

Ga jij binnenkort naar Amerika, en heb je jouw ESTA formulier nog niet ingediend? Wacht dan niet te lang, want zonder geldige ESTA word je door de luchtvaartmaatschappij geweigerd op het vliegveld.

Wat vind jij? Laat een reactie achter!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang kortingen, leuke artikelen en dat allemaal gratis!